B10 Vitamini (PABA) Nedir?


B10 Vitamini (PABA) Nedir?

Para-aminobenzoik asit (PABA), B10 vitamini olarak da bilinir, bazı gıdalarda bulunan ve kimya endüstrisi tarafından üretilen organik bir bileşiktir.

Bir zamanlar güneş kremine eklendi ve diğer kullanımların yanı sıra gri saçları koyulaştırmaya ve belirli cilt sorunlarını iyileştirmeye yardımcı olmak için ek olarak kullanıldı.

Bu makale, PABA'nın işlevlerine, olası faydalarına ve dezavantajlarına ve dozaj ve güvenlik bilgilerine genel bir bakış sağlar.

B10 vitamini nedir?

B10 vitamini (veya Bx vitamini), beyaz kristalli bir madde olan organik bileşik PABA'nın alternatif bir adıdır.

Bir vitamin veya gerekli bir besin olmasa da, B vitamini kompleksinin bir parçası olarak kabul edilir. Bira mayasında, organ etinde, mantarlarda, kepekli tahıllarda ve ıspanakta bulunur.

Vücudunuz ayrıca bağırsağınızdaki belirli bakterileri kullanarak bileşiği sentezleyebilir. PABA daha sonra folat (B9 vitamini) üretimine yardımcı olur. Yine de üretilen folat miktarı ihtiyaçlarınızı karşılamak için yetersizdir, bu yüzden onu diğer diyet kaynaklarından temin etmeniz gerekir.

PABA'nın ek olarak alındığında cilde ve saça fayda sağladığı düşünülmektedir. Endüstriyel olarak hap, toz, özüt ve topikal uygulama formunda üretilir ve satılır.

ÖZET

PABA, gerçek bir vitamin olmasa da, B10 vitamini olarak da bilinen organik bir kristal bileşiktir. Bazı gıdalarda bulunur ve losyonlar ve takviyeler için kimyasal olarak üretilir.

Olası faydalar

PABA takviyelerinin birkaç önerilen faydası olsa da, sınırlı çalışmalar bu iddiaları desteklemektedir.

Güneş koruması

PABA ultraviyole (UV) ışınlarını, özellikle güneş yanığı ve DNA hasarı ile ilişkili UVB ışınlarını emebilir. Bu nedenle, 1940'lardan itibaren güneş koruyucusunda anahtar bir bileşendi, ancak daha sonra bazı insanlarda alerjik cilt reaksiyonlarıyla bağlantılıydı.

2019'dan beri, PABA artık Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından güneşten korunmada kullanım için güvenli ve etkili olarak kabul edilmiyor.

Bazen bazı losyonlarda ve nemlendirici olarak pazarlanan diğer ürünlerde, genellikle aloe vera ile kombinasyon halinde bulunur ve nadiren şampuanlar, saç kremleri ve rujlarda da bulunur.

Deri ile ilgili bozukluklar

UV ışınlarına karşı korumanın yanı sıra, PABA'nın sertleşme, doku oluşumu ve renk değişikliği ile ilgili cilt sorunlarına yardımcı olduğu iddia ediliyor ancak bileşiğin bu koşulları nasıl iyileştirebileceği belirsizliğini koruyor.

Bir çalışma, bir potasyum PABA takviyesi almanın, bir plasebo ile karşılaştırıldığında, 12 ay boyunca Peyronie hastalığı olan kişilerde plak boyutunu önemli ölçüde azalttığını bulmuştur.

Bununla birlikte, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır ve PABA'nın şu anda bu durumu tedavi etmek için etkisiz olduğu düşünülmektedir.

PABA ayrıca cildin sertleşmesine ve organlarda lif birikimlerine neden olan otoimmün bir hastalık olan sklerodermanın olası bir tedavisi olarak tanımlanmıştır.

Son olarak, PABA genellikle ciltte depigmentasyon ve beyaz lekelerle işaretlenmiş bir durum olan vitiligo için bir tedavi olarak lanse edilir. Bu bozukluğu olan bazı insanlar PABA takviyesinin yardımcı olduğunu iddia ederken, sınırlı bilimsel çalışmalar bu iddiayı desteklemektedir.

Saç Bakımı (Ayrıca bakınız: KozmetikVagonu )

PABA takviyelerinin ilk kullanımlarından biri, erken gri saçların yeniden pigmentasyonuna yardımcı olmaktı. Bugün hala bu amaç için kullanılıyor ve birçok kişisel tanıklık, araştırma eksikliğine rağmen etkili olduğunu gösteriyor.

1940'larda ve 50'lerde yapılan araştırmalar, PABA'yı 200 mg ila 24 gram arasında değişen günlük dozlarda almanın saçın koyulaşmasına ve gri saçın orijinal rengine dönmesine yardımcı olduğunu buldu.

Bununla birlikte, bazı araştırmaların, katılımcılar takviyeyi bıraktıktan sonra saçların tekrar gri hale geldiğini bulduğunu belirtmek önemlidir.

Dahası, erken çalışmalarda PABA'nın gri saçları koyulaştırdığı gösterilmiş olsa da, bu etki son zamanlarda araştırılmamıştır. Bazı araştırmacılar, bilinmeyen yan etkileri nedeniyle PABA'nın yalnızca saçı koyulaştırmak amacıyla alınmaması gerektiği sonucuna varmıştır.

ÖZET

PABA, UVB ışınlarını emebilir ve bir zamanlar güneş kremlerine eklenmiştir. Bazı çalışmalar, PABA'nın ağızdan alındığında cilt sorunlarına yardımcı olabileceğini ve gri saçları koyulaştırabileceğini öne sürüyor, ancak araştırma sınırlıdır.

Güvenlik ve önlemler

Bazı kişilerde PABA içeren güneş kremlerine alerjik reaksiyon göstererek kırmızı, kaşıntılı döküntülere neden olabilir.

Bugün, PABA artık Amerika Birleşik Devletleri'nde güneş kremine eklenmiyor ve kozmetikte nadiren bulunuyor. Bazı kişiler, daha yüksek oral PABA dozlarına duyarlı olabilir, ancak insan araştırmasına ihtiyaç vardır.

Karaciğer ve böbrek sorunları olanlar için yüksek dozda PABA takviyesi almak güvenli değildir.

Peyronie hastalığı için PABA takviyelerinin kullanımından sonra en az altı akut karaciğer hasarı vakası bildirilmiştir.

Mevcut araştırmalara göre PABA'nın bu hastalık için etkisiz bir tedavi olarak kabul edildiğini belirtmek de önemlidir.

Ek olarak, bu iddiayla ilgili hiçbir bilimsel kaynak olmamasına rağmen PABA'nın böbreklerde birikebileceği düşünülmektedir. Bu nedenle, karaciğer veya böbrek sorunları olanlar tıbbi gözetim olmaksızın PABA almamalıdır.

Dahası, PABA, belirli antibiyotikler dahil olmak üzere sülfonamidlerle (sülfa ilaçları) etkileşime girebilir ve etkinliklerini azaltabilir. Birlikte alınmamalıdırlar.

Son olarak, PABA takviyelerinin çocuklarda ve hamile veya emziren kadınlarda güvenliği bilinmemektedir. Bu popülasyonlara PABA'yı ağızdan almaları tavsiye edilmez, ancak bileşiğin topikal uygulaması muhtemelen güvenlidir.

PABA içeren kozmetik bir ürün kullanıyorsanız ve kızarıklık veya cilt tahrişi fark ederseniz, kullanmayı bırakın.

Yorum Ekle


  • Performans
  • İçerik
  • Fiyat